Felújítási történetek

Ez a ház már egy új ház

Az 1930-as években épült keszthelyi családi ház teljes energetikai felújításon esett át. A ház nemcsak födém-, valamint homlokzatszigetelést, hanem teljesen új a tetőt is kapott. A falazatra 16 cm-es, a födémre 2*16 cm kőzetgyapot szigetelés került a munkálatok során. Mindenhol új, duplaüvegezésű, jó hőszigetelő képességű nyílászárók kerültek beszerelésre. A belső padozat, szigetelés és a vakolás is friss. Ráadásul kibővült a meglévő alapterület is: az eredeti 53 m2 az átalakítás után 78 m2-re nőtt. A teljes fűtésrendszer cseréjére is sor került, a konvektoros gázfűtést, kondenzációs kazán, és radiátorok cserélték fel. A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően „gyenge” besorolásból „energiatakarékos” besorolású lett, így a teljes éves energiaigényt még úgy is sokkal alacsonyabb, hogy a ház fűtött területe jócskán kibővült. Az 53 négyzetméteres kis ház éves energiaigénye közel 3500 m3 volt földgázban kifejezve, míg a kibővített épület fűtését és melegvíz ellátásához a számítások szerint már 1300 m3 gáz is elegendő.

Felújítás házilag

A Pest megyében található családi ház tulajdonosai ma már, a beruházásnak köszönhetően, egy 7 besorolással jobb házban élhetnek. Ehhez az eredményhez, egy mindenre kiterjedő felújításra volt szükség. A nyolcvanas évek elején épült ház falazatára 14 cm kőzetgyapot szigetelés került fel, melyet egyéni kivitelezéssel oldottak meg. A falazaton kívül leszigetelték a pince födémet, valamint a padlásteret is. A nagyobb energia megtakarítás érdekében a ház nyílászáróit is mind kicserélték – az ablakokat 3 rétegűekre -, valamint a teljes fűtési rendszer megújult. A vegyes tüzelésű kazán, kondenzációs kazánra való cseréjével a család több, mint félmillió forintot spórol évente!

Egy kategória története

A kisvárosi, XX. század közepén épült egyszintes 2 szoba-konyhás hagyományos épület teljes körű felújításon esett át. A szigetelésnek köszönhetően a ház hővesztesége a harmadára esett vissza, mindezek ellenére a ház energetikai besorolása csak egy kategóriát javult. Hogyan lehetséges ez?

Társas megtakarítás

Az alábbi példa egy 1970-es években épült 4 lakásos társasház korszerűsítéséről szól. A budai zöldövezetben található ház teljes területe 300 m2, mely három egyszintes és egy kétszintes lakást foglal magában. Az 5 kategória javulást egy jól megtervezett, és jól kivitelezett felújításnak köszönhetik.

Nyaralóból lakóház

Ahhoz, hogy egy nyolcvanas években épült nyaralót lakóházzá alakítsanak, nem feltétlenül szükséges annak teljes energetikai korszerűsítése, de ebben az esetben mégis ez történt. A tulajdonos döntése jónak bizonyult, hiszen egy “átlagos” besorolású nyaraló helyett, már egy “fokozottan energiatakarékos” minősítésű lakóházat mondhat magáénak.

Energiatakarékossá válni

A hatvanas évek elején épült ikerház egyik fele, csaknem negyven év után “új életet kezdett”. Olyannyira, hogy a felújítás során az eredetileg 86 m2-es házat bővítették, és mintegy 40 m2 homlokzati fal épült hozzá, 38-as falazóblokkból. (Az eredeti homlokzat B 30-as tégla volt.) Az épület felújítása két ütemben történt, először a bővítés, és nyílászáró csere, majd egy későbbi fázisban készültek el a hőszigetelési munkák, melyet most bővebben ismertetünk.

Hatékony szigetelés

Történetünk főszereplője egy egyszintes, 94 m2-es családi ház. Az épület kohósalakbetonból épült, melynek hőszigetelő tulajdonságairól tudható, hogy nem tartozik a legjobbak közé. A ház felújítása nem volt teljes körű, mivel a gépészetre nem terjedt ki, a korszerűsítésénél a hőszigetelésre fektették a hangsúlyt.